Archiv rubriky: Zprávy

Krajské kolo závodu vlčat a světlušek 2024 proběhne v termínu 7. – 9. června.

Ubytování bude zajištěno v prostorech Gymnázia B. Němcové. (mapa je na konci příspěvku) 

Účastnický poplatek: 3000 za hlídku

Potřebné vybavení: pro každého (páteční večeře, ešus, hrneček, příbor, papír, tužka, nůž) 

                                pro hlídku: lékárnička (vybavená podle propozic k závodu)

Harmonogram:

Pátek

Začátek registrace: 17:30

Porada doprovodů: 19:15

Neděle:

Oficiální zakončení: 10:00

 

Dotazník:

PRÁSK 2024 – PRAktický Skautský Kurz

Poslední volná místa na víkendovém praktickém kurzu. Zbývá už jen 5 míst na vázané stavby a 2 místa na práci s kůží!
 
Milé sestry, milí bratři ze skautského kraje, přijměte naše pozvání na kurz PRÁSK 2024, který bude pořádat družina instruktorů Wabanak.

Kdy: 10 – 12. 5. 2024
Kde: Hájenka Trutnov
Pro koho: člen Junáka starší 15 let – začátečník i pokročilý
Kapacita: 20 osob (10x práce s kůží, 10x vázané stavby)

Cena: 600,- Kč
Více informací ZDE
Přihlašování ZDE 

Již před akcí se přihlásíte do skupiny práce s kůží, nebo vázané stavby a celou dobu se budete věnovat jedné z těchto činností. V sobotu večer bude společný oheň a povídání o jeho symbolice ve skautské výchově.

  • Cílem práce s kůží je vytvořit složitější výrobek z kůže a u toho se naučit základní techniky práce s ní (instruktoři: Mauglí, Krtek, Ďab).
  • Cílem vázaných staveb je uvázat společně nějakou stavbu a při tom se naučit jakou použít tyčovinu a jaké používat vazby (instruktoři: Kohát, Siggi).
Tento kurz je vhodný pro všechny, kteří se chtějí zlepšit v tradičních skautských dovednostech a nemohou, nebo nechtějí jet na lesní školu. Oddíly se těmto praktickým skautským dovednostem v dnešní době příliš nevěnují. Vaše účast na tomto víkendu je prvním krokem, jak to změnit.
 
Za družinu Wabanaků zdraví
 
Vojtěch Prášek – Vojta

Jedná se o pravidelné jednodenní doškolení pro absolventy kurzu zdravotník zotavovacích akcí, pro prodloužení oprávnění k výkonu funkce zdravotníka na zotavovacích akcích.

Termíny: 16. března 2024 od 9.00h

Účastnický poplatek je 400,- Kč a částku je možné složit na bankovní účet pořadatele 2801590097/2010 (nejpozději do 14. března 2024, jako variabilní symbol platby uveďte své rodné číslo) nebo zaplatit v hotovosti před začátkem doškolení.

Přihlášku prosím vyplňte ve skautISu a to nejpozději do 11. března 2024, na tomto odkazu.

Kurz se bude konat v Novém Městě nad Metují. Při menším počtu přihlášených se kurz uskuteční ve školící místnosti Místní skupiny ČČK Nové Město nad Metují, při větším počtu ve Spolkovém domě na Husově náměstí v Novém Městě nad Metují. Podrobné informace o místě konání a přesném začátku obdržíte před zahájením doškolení na základě přihlášení.

Kontaktní osoba a vedoucí kurzu: Radek Prouza, radek.prouza(zavináč)gmail.com

Pořadatelem kurzu je Junák – český skaut, Královéhradecký kraj, z. s. 

Pořadatelem kurzu je Junák – český skaut, Královéhradecký kraj, z. s.

Termíny:
1. víkend 17. a 18. února 2024
2. víkend 16. a 17. března 2024

Termín zkoušek bude oznámen nejdéle na začátku kurzu.

Jedná se o kurz, jehož cílem je příprava kvalifikovaných zdravotníků pro zotavovací akce, tábory, školy v přírodě a další akce pro děti. Délka kurzu je 40 hodin a náplň je dána přílohou č. 2 vyhlášky č. 106/2001 Sb., O hygienických požadavcích na zotavovací akce. Kurz je akreditován u MŠMT a při úspěšném absolvování kurzu je absolventovi předáno Osvědčení zdravotníka zotavovacích akcí. Kurz je určen pro osoby starší 18-ti let.

Účastnický poplatek je Kč 1 900,- Kč a částku je možné složit na bankovní účet pořadatele 2801590097/2010 (nejpozději do 15. února 2024, jako variabilní symbol platby uveďte své rodné číslo), nebo zaplatit v hotovosti v první den konání kurzu.

Přihlášku prosím vyplňte ve skautISu a to nejpozději do 15. února 2024, na tomto odkazu. Kurz se uskuteční pouze v případě, že se přihlásí alespoň 10 zájemců.

Kurz se bude konat v Novém Městě nad Metují.

Podrobné informace o místě konání a přesném začátku obdržíte před zahájením kurzu na základě předběžného přihlášení. Celý kurz je rozvržen do 4 víkendových dní. Během těchto dní se proberou všechny teoretické základy a proběhne praktický nácvik. Závěrečnou součástí celého kurzu je přezkoušení získaných znalostí a dovedností. Součástí 2. víkendu je možnost doškolení a prodloužení platnosti průkazu ZZA – více zde.

Kontaktní osoba a vedoucí kurzu: Radek Prouza, radek.prouza(zavináč)gmail.com

Termín: neděle 10. března 2024 od 9:00 do 17:30

Místo: Klubovny střediska Střela Stěžery, Lipová 71, 503 21 Stěžery – zde: https://mapy.cz/s/lenabufuge

Proč přijet na seminář?
Revizní komise (dále RK) vykonává vnitřní kontrolu v našich organizačních jednotkách. I když tito činovníci nepracují přímo s dětmi, jejich činnost je neméně důležitá pro hladký a bezvadný chod jednotky. Základní seminář pro RK je zaměřen na objasnění, co se skrývá pod činností RK; proč RK v Junáku – českém skautu máme; jak může fungovat spolupráce RK a organizačních jednotek, a jak spolupráci nastavit dobře; kdy, jak a co u organizačních jednotek kontrolovat. Na semináři účastníci zjistí, že revizní komise může být velkým pomocníkem i u středisek a rozhodně to není jen o kontrolování podpisů!
 
Co konkrétně se dozvíte?
  • Co je to činnost RK – co je to vnitřní kontrola a proč ji v organizaci máme; jaké mám jako RK práva, povinnosti, odpovědnost (vůči Junáku, SR, statutárovi, hospodáři, jmenovaným zpravodajům, …); etika revizora – mlčenlivost, nakládaní s informacemi, věcnost posuzování a nezaujatost (možná i téma “co už napsat a kde ještě přimhouřit oči” – návaznost na další téma – Atmosféra v OJ); postavení jednotlivých RK (RK střediska, okresu, kraje, ÚRKJ), neslučitelnost funkcí 
  • Odbornost RK – možnost přizvání odborníka – mlčenlivost; možnost pomoci od ústředí, ÚRKJ; možnosti dalších kurzů, odborná literatura, zdroje  
  • RK vs. kontrolovaná OJ – budování atmosféry v OJ, RK je důležitá, potřebná a odpovědná fce; budování vzájemných vztahů RK a činovníků v OJ (vedoucí OJ, hospodář, členové SR, …) a jak na to; vnímání funkce RK – neprudí, ale pomáhá; RK má odpovědnost vůči členům a organizaci, organizace práce v rámci RK – členové, předseda
  • Jak a kdy kontrolovat OJ? – jak by měl vypadat proces kontroly (procesní pravidla dle revizního řádu); tvorba zápisů/protokolů (existující šablony od ÚRK, metodiky ústředí); harmonogram práce RK – revizorův rok (vzorový plán práce RK, rozvržení jeho činnosti během roku, tak, aby revize probíhaly nejen věcně, ale i časově co nejsmysluplněji)
  • Co kontrolovat u mé OJ? – stručný výčet co vše mohou a měli by kontrolovat RK, a proč, co jednotce hrozí pokud daná oblast není v pořádku…

Předpokládaný harmonogram?

  • 09:00 – 09:15 Úvod
  • 09:15 – 10:05 Co je činnost RK
  • 10:05 – 10:25 Odbornost RK
  • 10:25 – 10:45 Přestávka
  • 10:45 – 11:15 RK versus kontrolovaná OJ
  • 11:15 – 12:15 Jak a kdy kontrolovat OJ
  • 12:15 – 13:45 Oběd
  • 13:45 – 14:50 Co kontrolovat u mé OJ
  • 14:50 – 15:10 Přestávka
  • 15:10 – 17:15 Nácvik – praktický příklad
  • 17:15 – 17:30 Ukončení a dotazy

Kdo přijede?

Program připravují Borešová Lucie (Korunka) – koordinace za KÚJ, Godarová Jana (Ellie) – lektor, členka hospodářského odboru, Ondřej Bartoš – Batole – lektor, bývalý člen ÚRKJ.

Přihláška?
 
Na seminář se lze přihlásit do 3. března 2024 zde přes SkautIS.

Nazdar všem vůdcům v našem kraji!

Oznamujeme, že v letošním roce opět připravujeme tuto tradiční akci našeho královéhradeckého skautského kraje.

Rádi bychom pozvali všechny členy našich středisek a oddílů, kterým je alespoň 16 let a jsou aktivní ve výchově (ať už jako rádci, členové vedení oddílů, pomocníci na táborech či jiných akcích,…), aby využili příležitosti se přidat na páté Setkání vůdců.

Termín: byl stanoven na 10. – 12. listopadu 2023.
Místo:
nově se uskuteční ve Dvoře Králové na Labem.
Cena:
účastník 800,- Kč, člen servis týmu 400,- Kč 

Poznamenejte si proto termín do vašich kalendářů a předejte zprávu všem vůdcům na středisku i v kraji.

Výzva ke spoluutváření setkání – hledáme další lidi do servistýmu.
Přidej se k nám 🙂 Při přihlašování napiš do poznámky heslo “servis” a ozvi se Zapovi na email (zapik@skaut.cz) a budeme s tebou počítat a těšit se. Servis tým bude platit také poloviční účastnický poplatek (400,- Kč).

Možnosti prezentace – rádi bychom sdíleli napříč krajem pozvánky na akce. Na setkání bude prostor k vylepení plakátů, informačních letáků apod. Buď si přivezete nástěnku vlastní, nebo využijete připravené plochy na místě.

Čtěte více

Zdravíme všech členy našeho kraje.

Na poslední krajské radě 6. června 2023 se naplánoval sněm našeho kraje na 20. ledna 2024. Rada hlasováním stanovila kvótu počtu delegátů krajské sněmu ze středisek následovně. Za každých 110 započatých řádně registrovaných členů v roce 2023 jeden delegát.

Pokud má středisko například 123 členů, tak může na svém sněmu zvolit dva delegáty krajského sněmu.

Kladete si otázku, jak rozjet družinový systém u vás v oddíle? Třeba ho i máte, ale rádi byste na něj ještě jiný náhled? Nebo možná potřebujete pro myšlenku a realizaci nadchnout i další členy vaší oddílové rady… Tak je vezměte s sebou a přijeďte na další nadstavbu! Ohlasy na seminář jsou výborné nejen z kraje… kdo jste neabsolvoval, přijeďte!

Kdo? Především vedoucí oddílů, jejich zástupci a další členové týmu vedení oddílu (15+) – ale není striktně omezeno.

potřebujeme min. 15 účastníků, tak pojďte do toho!

Kdy? sobota 26. listopadu 2022 (občerstvení včetně oběda zajištěno)

Kde? klubovny střediska Hraničář Trutnov, Horská 73, Trutnov – zde: https://mapy.cz/s/rafumataru

Kdo povede? Jirka Fejt a Renča Čížková (Renča se přidá, když nás bude hodně)

Píšou někde více? Jasně, zde: https://ds.skaut.cz/

Přihlašování zde (do 12.11.)https://is.skaut.cz/Junak/Events/Education/EventEducationEnroll.aspx?ID_EventEducation=2549&ID_EventEducationCourse=2683

www.nsj2023.cz

Už za pár měsíců v květnu se uskuteční skautská událost roku 2023, tedy Národní skautské jamboree! A ty můžeš být s tisíci dalších u toho. Jaké jsou podmínky? A co tě tam čeká?

Co: Jedinečná celostátní akce (nejen) pro skautky a skauty. Celostátní setkání pro tisíce z nás, společné hry, radost a výměna zkušeností mezi družinami napříč celým Českem. Akce, na které v roce 2023 nechceš chybět, ať jako účastník, nebo servisní tým.

Kdy: 3. do 8. května 2023

Kde: Hradec Králové

Pro koho: Především (ale nejen) skautky a skauti 10 až 16 let (plus rádcové do 17 let)

Startovní poplatek pro účastníky: 1300 Kč

Registrace účastníků začíná: 1. listopadu 2022

Startovní poplatek pro servistým: 650 Kč

Registrace servistýmu začala: 29. září 2022

Startovní fáze registrací končí: 4. prosince 2022

Podrobnosti najdeš: nsj2023.cz

Sledovat můžeš: facebook.com/nsj.skaut a instagram.com/nsj_2023

Primárně je Jamboree akcí pro skautské družiny. Je tobě a tvým kamarádům mezi 10 a 16 lety a rádci vaší družiny mezi 10 a 17 lety? Stačí říct vašemu dospělému vedoucímu, který vás doprovodí. Takovouhle akci každý rok totiž nezažijete, poslední národní jamboree se konalo v roce 2008. Bude pro vás přichystáno několik dní plných akčního i odpočinkového programu, u kterého prostě chcete být.

Bude ti v květnu 15 nebo víc let? Naplň roverské heslo “Sloužím” a staň se členem servistýmu. Můžeš poznat nové kamarády, potkat se s těmi stávajícími, které znáš třeba z kurzů nebo jiných skautských akcí. A kdyby ti bylo smutno po vlastním středisku, akci můžete pojmout taky jako stmelující příležitost pro svou střediskovou nebo oddílovou radu. Nebo jako společný zážitek pro roverský kmen. Nebude to jenom o práci, členům servistýmu poskytneme kromě zázemí a jídla taky volný čas a zábavu jen pro ně.

Máš už roverský věk za sebou? Jamboree je i pro oldskauty. Kromě pozic vedoucích družin a dospělých průvodců družin oceníme zkušenosti starších skautů a skautek v servistýmu. A jestli jste rodiče malých dětí, není to žádná překážka. NSJ je family friendly a v areálu najdete i jamboree školku!

A teď to hlavní, důležité termíny jsou především pro přihlašování: pro servistým to bylo 29. září od 20:00. Ostatní účastníci pak budou mít možnost od 1. listopadu. 

Více informací najdete na webu nsj2023.cz. A nezapomeňte sledovat ani náš Facebook a Instagram.

Proberte Jamboree hned na střediskové a oddílové radě a v květnu se těšíme na viděnou! 

Ptáte se také komu předat vedení oddílu, střediska nebo jinou činovnickou roli? Kde brát lidi? Jak na to všechno nezůstat sám?

Přijeďte na seminář o tom, jak přemýšlet nad nástupnictvím, co a jak je třeba dělat a sledovat, aby předávání rolí v oddíle či ve středisku probíhalo hladce. Kdo a kdy by měl myslet na předání role? A jak zajistit úspěšný průběh samotného předání? Budeme společně zkoumat vaši konkrétní situaci. Budeme se navzájem inspirovat. Budeme hledat řešení a ze semináře odjedete s konkrétním plánem pro sebe, svůj oddíl či středisko.

Kdo seminář povede: Petra Bašová – Fidla s personálním odborem Junáka

Fidla má na starost personalistické projekty. Zabývá se především přípravou informačních či metodických materiálů a článků týkajících se dospělých v Junáku. Podílí se na organizaci či programu některých celostátních setkání a vzdělávacích akcí.

Pro koho: Především dospělí vedoucí oddílů a středisek, jejich zástupci či členové rad.

Termín: neděle 6. listopadu 2022 od 10:00 do 16:00 (občerstvení včetně oběda zajištěno)

Místo: Klubovny střediska K. Šimka, Sokolovská 79, Hradec Králové – zde: http://mapy.cz/s/ePPl

Přihlašování – stále trvá – zde: přihlásit na akci přes SkautIS.

 

Ilustrační foto, zdroj skautská fotobanka.
10/44