Archiv rubriky: Akce

Krajské kolo závodu vlčat a světlušek 2024 proběhne v termínu 7. – 9. června.

Ubytování bude zajištěno v prostorech Gymnázia B. Němcové. (mapa je na konci příspěvku) 

Účastnický poplatek: 3000 za hlídku

Potřebné vybavení: pro každého (páteční večeře, ešus, hrneček, příbor, papír, tužka, nůž) 

                                pro hlídku: lékárnička (vybavená podle propozic k závodu)

Harmonogram:

Pátek

Začátek registrace: 17:30

Porada doprovodů: 19:15

Neděle:

Oficiální zakončení: 10:00

 

Dotazník:

Termín: neděle 10. března 2024 od 9:00 do 17:30

Místo: Klubovny střediska Střela Stěžery, Lipová 71, 503 21 Stěžery – zde: https://mapy.cz/s/lenabufuge

Proč přijet na seminář?
Revizní komise (dále RK) vykonává vnitřní kontrolu v našich organizačních jednotkách. I když tito činovníci nepracují přímo s dětmi, jejich činnost je neméně důležitá pro hladký a bezvadný chod jednotky. Základní seminář pro RK je zaměřen na objasnění, co se skrývá pod činností RK; proč RK v Junáku – českém skautu máme; jak může fungovat spolupráce RK a organizačních jednotek, a jak spolupráci nastavit dobře; kdy, jak a co u organizačních jednotek kontrolovat. Na semináři účastníci zjistí, že revizní komise může být velkým pomocníkem i u středisek a rozhodně to není jen o kontrolování podpisů!
 
Co konkrétně se dozvíte?
  • Co je to činnost RK – co je to vnitřní kontrola a proč ji v organizaci máme; jaké mám jako RK práva, povinnosti, odpovědnost (vůči Junáku, SR, statutárovi, hospodáři, jmenovaným zpravodajům, …); etika revizora – mlčenlivost, nakládaní s informacemi, věcnost posuzování a nezaujatost (možná i téma “co už napsat a kde ještě přimhouřit oči” – návaznost na další téma – Atmosféra v OJ); postavení jednotlivých RK (RK střediska, okresu, kraje, ÚRKJ), neslučitelnost funkcí 
  • Odbornost RK – možnost přizvání odborníka – mlčenlivost; možnost pomoci od ústředí, ÚRKJ; možnosti dalších kurzů, odborná literatura, zdroje  
  • RK vs. kontrolovaná OJ – budování atmosféry v OJ, RK je důležitá, potřebná a odpovědná fce; budování vzájemných vztahů RK a činovníků v OJ (vedoucí OJ, hospodář, členové SR, …) a jak na to; vnímání funkce RK – neprudí, ale pomáhá; RK má odpovědnost vůči členům a organizaci, organizace práce v rámci RK – členové, předseda
  • Jak a kdy kontrolovat OJ? – jak by měl vypadat proces kontroly (procesní pravidla dle revizního řádu); tvorba zápisů/protokolů (existující šablony od ÚRK, metodiky ústředí); harmonogram práce RK – revizorův rok (vzorový plán práce RK, rozvržení jeho činnosti během roku, tak, aby revize probíhaly nejen věcně, ale i časově co nejsmysluplněji)
  • Co kontrolovat u mé OJ? – stručný výčet co vše mohou a měli by kontrolovat RK, a proč, co jednotce hrozí pokud daná oblast není v pořádku…

Předpokládaný harmonogram?

  • 09:00 – 09:15 Úvod
  • 09:15 – 10:05 Co je činnost RK
  • 10:05 – 10:25 Odbornost RK
  • 10:25 – 10:45 Přestávka
  • 10:45 – 11:15 RK versus kontrolovaná OJ
  • 11:15 – 12:15 Jak a kdy kontrolovat OJ
  • 12:15 – 13:45 Oběd
  • 13:45 – 14:50 Co kontrolovat u mé OJ
  • 14:50 – 15:10 Přestávka
  • 15:10 – 17:15 Nácvik – praktický příklad
  • 17:15 – 17:30 Ukončení a dotazy

Kdo přijede?

Program připravují Borešová Lucie (Korunka) – koordinace za KÚJ, Godarová Jana (Ellie) – lektor, členka hospodářského odboru, Ondřej Bartoš – Batole – lektor, bývalý člen ÚRKJ.

Přihláška?
 
Na seminář se lze přihlásit do 3. března 2024 zde přes SkautIS.

Nazdar všem vůdcům v našem kraji!

Oznamujeme, že v letošním roce opět připravujeme tuto tradiční akci našeho královéhradeckého skautského kraje.

Rádi bychom pozvali všechny členy našich středisek a oddílů, kterým je alespoň 16 let a jsou aktivní ve výchově (ať už jako rádci, členové vedení oddílů, pomocníci na táborech či jiných akcích,…), aby využili příležitosti se přidat na páté Setkání vůdců.

Termín: byl stanoven na 10. – 12. listopadu 2023.
Místo:
nově se uskuteční ve Dvoře Králové na Labem.
Cena:
účastník 800,- Kč, člen servis týmu 400,- Kč 

Poznamenejte si proto termín do vašich kalendářů a předejte zprávu všem vůdcům na středisku i v kraji.

Výzva ke spoluutváření setkání – hledáme další lidi do servistýmu.
Přidej se k nám 🙂 Při přihlašování napiš do poznámky heslo “servis” a ozvi se Zapovi na email (zapik@skaut.cz) a budeme s tebou počítat a těšit se. Servis tým bude platit také poloviční účastnický poplatek (400,- Kč).

Možnosti prezentace – rádi bychom sdíleli napříč krajem pozvánky na akce. Na setkání bude prostor k vylepení plakátů, informačních letáků apod. Buď si přivezete nástěnku vlastní, nebo využijete připravené plochy na místě.

Čtěte více

Zveme na nově vypsaný kurz zdravotníka zotavovacích akcí vč. doškolení v Novém Městě nad Metují od Radka Prouzy.
 
Kurz ZZA Nové Město
1. víkend 23. a 24. dubna 2022
2. víkend 21. a 22. května 2022
Informace ZDE
Přihláška do 15. dubna ZDE
 
Doškolení ZZA Nové Město
21. května 2022
Informace ZDE
Přihláška do 13. května ZDE
 
 
Dále avizujeme možnost doškolení ZZA v Jičíně u Mikiho (Michal Císař)
8. května 2022
Informace ZDE
Přihláška do 30. dubna ZDE 

A o co půjde?
Je to setkání všech vedoucích oddílů i středisek z našeho Královéhradeckého kraje. Vezmi s sebou celou oddílovou či střediskovou radu a přijeďte!


Akce se koná jednou za dva roky, tentokrát proběhne o víkendu 6. až 8. listopadu 2020 v Novém Městě nad Metují.

Víkend je určen pro všechny členy našich středisek a oddílů, kterým je 15 a více let a jsou aktivní ve výchově (ať už jako rádci, členové vedení oddílů, pomocníci na táborech či jiných akcích,…). Akce je odměnou pro ty, kteří běžně organizují aktivity pro druhé a nyní je tu víkend plný sdílení zkušeností, zajímavých seminářů, setkávání, sportovního klání, kulturního programu, čajovny, večerního povídání, seznamování se nebo společného odpočinku. Domů se vrátíte nabití, motivovaní a plní nových a užitečných informací :o)

Čtěte více

Chceš získat si rozšířit své skautské a praktické dovednosti?

Chceš se naučit rozdělávat oheň netradičními způsoby, přijít na kloub vázaným stavbám, ušít si z kůže pouzdro na nůž či sekeru, vyřezat totem..?

Chceš si dobít baterky a získat další náměty pro činnost svého oddílu nebo střediska?

Chceš prožít krásné chvíle v kruhu bratří a sester, kteří sdílí podobné ideály jako ty?

Pokud je tvá odpověď na výše uvedené otázky alespoň dvakrát ano, pošli přihlášku a přijeď na Lesní školu Jiráskovy oblasti.

Naše lesní škola je zaměřena na praktickou stránku skautské výchovy. Společně si vyzkoušíme vázané stavby, práci se dřevem, motorovou pilou, s kůží, rozdělávání ohně, putování a orientaci dle mapy, plavbu na lodích i večerní pozorování noční oblohy. Čeká nás i několik táborových ohňů, kde se při pohledu do plamenů budeme zamýšlet nad skautskými principy a duchovním rozvojem nás všech.

Pojď tedy společně s námi strávit dva víkendy (jaro/podzim) a jeden celý týden táboření o letních prázdninách uprostřed přírody. Pojď společně prožít krásné a obohacující chvíle, které ti pomohou se posunout kupředu na tvé skautské stezce.

Více informací o naší lesní škole a přihlášku na letošní ročník LŠ 2020 nalezneš na https://www.wabanak.cz/?page_id=97&id=20

Uzávěrka přihlášek POSUNUTA NA 14. 6. 2020

Pokud nevíte, co s nedělním odpolednem, jelikož na sáňky to nevypadá, tak čtěte:
 
16. února, v neděli odpoledne od 14:00 do 18:00 pořádá českoskalické skautské středisko akci “Deskovky se skauty” otevřenou široké veřejnosti.
Akce se koná v klubovně zahrádkářů v České Skalici (kousek od skautské klubovny, tam co býval countrybál https://mapy.cz/s/butaboruzu , někde v kulturních kalendářích můžete číst že to je ve skautské klubovně – to však je chybně – tam nikdo nebude)
 
Co se bude dít: Můžete si přijít zahrát deskové hry, přivezte i nějakou svoji a naučte ji ostatní u stolu a poznejte nové lidi!
Dále si pak půjčte nějakou z naší sbírky her a užijte si pohodové odpoledne.
 
Můžete přijet s družinou nebo rodinou – co vám je milejší.
 
Prosím příjezd skupiny 5 lidí a výše hlaste nejdéle týden před akcí na níže uvedený mail nebo telefon (registrace není nutná, je to pro přehled organizátorů – díky za pochopení)
Vařit budeme kávu či čaj.
 
Vstupné: Vůbec nic.
 
Těšíme se
 
Olda Rejl – RaDaR
oldrich.rejl@seznam.cz
tel.: 723 938 555

Nazdar,

pokud chcete nažhavit mozkové závity v (možná) chladném únorovém odpoledni přijeďte k nám do Police na orientačně- šifrovací závod Police plná strašidel, který pořádáme v sobotu 22.2.2020.

Každá soutěžní hlídka dostane na začátku zašifrované informace o místech, kde se nacházejí strašidla. Když se závodníkům podaří šifry vyluštit, dozví se přesné názvy ulic. Pak je potřeba vzít do ruky mapu a snažit se tahle místa navštívit. Takže výsledek není jen o umění luštit šifry, ale i orientaci v mapě a prostoru. Po nalezení strašidla je z půlky vyhráno – odevzdá se mu heslo, je-li správné, strašidlo za něj vydá důkazní lísteček s body, které budou v cíli sečteny.

Čtěte více

8/8